Rýchle recepty s baklažánom. Vyskúšajte tieto vitamínové bomby aj vy

baklažán na stole

Baklažán patrí medzi obľúbené druhy zeleniny. Dá sa pripraviť na desiatky spôsobov, je zdravý a veľmi chutný. V prípade, že sa vám doma nejaký objavil a neviete, čo s ním, stavte na tieto rýchle recepty. Uvidíte, že si ich zamilujete.

baklažán

Výhody baklažánu

Ešte predtým, ako sa pustíme do jednotlivých receptov, si povedzme zopár výhod tejto zeleniny. Kvôli čomu by sme ju mali jesť?

  • chráni srdce
  • znižuje vysoké hladiny cholesterolu
  • obsahuje veľké množstvo draslíka
  • reguluje hladinu cukru v krvi, vďaka čomu je vhodný pre diabetikov
  • chráni kardiovaskulárny systém
  • podporuje funkcie mozgu
  • je vysokým zdrojom vlákniny
  • bojuje s voľnými radikálmi
  • pomáha chudnúť
  • zabraňuje anémii
  • posilňuje oči
  • pomáha pri trávení
  • skvelo pôsobí na vlasy a pokožku

To však stále nie je všetko. Baklažán má ďalšie desiatky výhod, ktoré objavíte, keď ho začnete konzumovať.

Poďme však už na spomínané rýchle recepty.

Zapekaný plnený baklažán

Zapekané recepty sú jednoduché a rýchle. Väčšinu práce totižto za vás urobí rúra. Ak máte chuť na niečo dobré, no pritom nízkokalorické, tento recept je pre vás ako stvorený.

zapekaný baklažán

Čo budete potrebovať?

  • 2 baklažány
  • olivový olej
  • 1 žltú papriku
  • 1 cuketu
  • 1 červenú cibuľku
  • 200 g šampiňónov
  • 1 paradajku
  • 1 mozarellu (nastrúhanú), poprípade iný syr podľa chuti
  • soľ
  • korenie

Postup:

Na začiatok si predhrejte rúru na približne 170 - 180 stupňov Celzia. Baklažány prekrojte a vydlabte dužinu. Vnútro potrite olivovým olejom a dajte piecť na aspoň 20 minút.

Kým sa baklažány pečú, pripravte si plnku. Na panvici zohrejte olej a pridajte baklažánovú dužinu, papriku, cuketu, šampiňóny a paradajky. Chvíľku restujte a následne odstavte z ohňa.

Do predpečených baklažánov dajte plnku, posypte syrom a pečte 15 - 20 minút.

Cestovinový šalát s baklažánom

V prípade, že máte radi cestoviny, máme pre vás zdravú verziu s baklažánom.

Čo budete potrebovať?

  • 1 malý baklažán
  • 1 balík olív
  • olivový olej
  • 1 balík penne cestovín
  • soľ
  • korenie
  • oregano
  • syr podľa chuti
  • 10 cherry paradajok

Postup:

Na začiatok si predhrejte rúru na 180 stupňov Celzia. Baklažán umyte a nakrájajte na menšie kocky. Pokvapkajte olivovým olejom a dajte piecť.

Medzitým uvarte cestoviny podľa návodu na obale. Po uvarení ich prepláchnite studenou vodou a jemne pokropte olivovým olejom.

K vychladnutým cestovinám pridajte olivy, upečený baklažán a cherry paradajky. Ochuťte korením a soľou. Pridajte oregano a posypte nastrúhaným syrom.

TIP: Ak máte chuť aj na inú zeleninu, pokojne ju pridajte. Vhodná je napríklad paprika či cuketa.

baklažán a paradajky

Bulgur s baklažánom

Máte radi bulgur a chceli by ste si ho pripraviť s baklažánom? Vyskúšajte tento recept. Namiesto bulguru môžete použiť aj klasickú ryžu alebo kuskus.

Čo budete potrebovať?

  • 1 šálku bulguru
  • 1 menší baklažán
  • olivový olej
  • 10 cherry paradajok
  • soľ
  • korenie
  • čerstvé listy bazalky

Postup:

Bulgur si uvarte podľa návodu na obale. Ako sme vyššie spomenuli, použiť môžete aj kuskus alebo klasickú ryžu.

Baklažán umyte, nakrájajte na menšie kocky, posoľte, okoreňte a pokropte olivovým olejom. Dajte na plech a nechajte piecť 15 - 20 minút na 180 stupňoch Celzia.

Keď je bulgur uvarený a baklažán upečený, môžete prejsť na ďalší krok. Vo väčšej miske bulgur, baklažán a paradajky zmiešajte. Ochuťte soľou a korením. Na vrch stačí dať už len čerstvé lístky z bazalky, poprípade nastrúhaný syr.

Zhrnutie

Baklažán má veľké množstvo výhod pre naše telo. Ak doma minimálne jeden máte a neviete, čo s ním, vyskúšajte jeden z našich receptov. Sú jednoduché a rýchle.

Často kladené otázky

Aké sú výhody konzumácie baklažánu?

Baklažán je zdravý a chutný druh zeleniny, ktorý prináša mnoho výhod pre naše telo. Medzi hlavné výhody patria ochrana srdca, znižovanie vysokých hladín cholesterolu, obsah veľkého množstva draslíka, regulácia hladiny cukru v krvi (vhodný pre diabetikov), ochrana kardiovaskulárneho systému, podpora funkcií mozgu, vysoký obsah vlákniny, boj s voľnými radikálmi, pomoc pri chudnutí, prevencia anémie, posilnenie očí, pomoc pri trávení a pozitívny vplyv na vlasy a pokožku.

Aký je jednoduchý recept na zapekaný plnený baklažán?

Pre zapekaný plnený baklažán budete potrebovať 2 baklažány, olivový olej, žltú papriku, cuketu, červenú cibuľku, 200 g šampiňónov, paradajku, nastrúhanú mozarellu alebo iný syr podľa chuti, soľ a korenie. Postup: Predhrejte rúru na 170-180 stupňov Celzia, prekrojte baklažány a vydlabte dužinu. Potrite vnútro olivovým olejom a dajte piecť na 20 minút. Medzitým pripravte plnku na panvici s olivovým olejom, pridajte baklažánovú dužinu, papriku, cuketu, šampiňóny a paradajky. Chvíľku restujte a potom odstavte z ohňa. Do predpečených baklažánov dajte plnku, posypte syrom a pečte ešte 15-20 minút.

Ako pripraviť cestovinový šalát s baklažánom?

Na cestovinový šalát s baklažánom budete potrebovať 1 malý baklažán, balík olív, olivový olej, balík penne cestovín, soľ, korenie, oregano, syr podľa chuti a 10 cherry paradajok. Postup: Predhrejte rúru na 180 stupňov Celzia, nakrájajte baklažán na menšie kocky, pokvapkajte olivovým olejom a dajte piecť. Medzitým uvarte cestoviny podľa návodu na obale, prepláchnite studenou vodou a pokropte olivovým olejom. K vychladnutým cestovinám pridajte olivy, upečený baklažán a cherry paradajky. Ochuťte korením, soľou a oreganom, nakoniec posypte nastrúhaným syrom.


Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články