Baklažán patrí medzi obľúbené druhy zeleniny. Dá sa pripraviť na desiatky spôsobov, je zdravý a veľmi chutný. V prípade, že sa vám doma nejaký objavil a neviete, čo s ním, stavte na tieto rýchle recepty. Uvidíte, že si ich zamilujete.
Ešte predtým, ako sa pustíme do jednotlivých receptov, si povedzme zopár výhod tejto zeleniny. Kvôli čomu by sme ju mali jesť?
To však stále nie je všetko. Baklažán má ďalšie desiatky výhod, ktoré objavíte, keď ho začnete konzumovať.
Poďme však už na spomínané rýchle recepty.
Zapekané recepty sú jednoduché a rýchle. Väčšinu práce totižto za vás urobí rúra. Ak máte chuť na niečo dobré, no pritom nízkokalorické, tento recept je pre vás ako stvorený.
Čo budete potrebovať?
Postup:
Na začiatok si predhrejte rúru na približne 170 - 180 stupňov Celzia. Baklažány prekrojte a vydlabte dužinu. Vnútro potrite olivovým olejom a dajte piecť na aspoň 20 minút.
Kým sa baklažány pečú, pripravte si plnku. Na panvici zohrejte olej a pridajte baklažánovú dužinu, papriku, cuketu, šampiňóny a paradajky. Chvíľku restujte a následne odstavte z ohňa.
Do predpečených baklažánov dajte plnku, posypte syrom a pečte 15 - 20 minút.
V prípade, že máte radi cestoviny, máme pre vás zdravú verziu s baklažánom.
Čo budete potrebovať?
Postup:
Na začiatok si predhrejte rúru na 180 stupňov Celzia. Baklažán umyte a nakrájajte na menšie kocky. Pokvapkajte olivovým olejom a dajte piecť.
Medzitým uvarte cestoviny podľa návodu na obale. Po uvarení ich prepláchnite studenou vodou a jemne pokropte olivovým olejom.
K vychladnutým cestovinám pridajte olivy, upečený baklažán a cherry paradajky. Ochuťte korením a soľou. Pridajte oregano a posypte nastrúhaným syrom.
TIP: Ak máte chuť aj na inú zeleninu, pokojne ju pridajte. Vhodná je napríklad paprika či cuketa.
Máte radi bulgur a chceli by ste si ho pripraviť s baklažánom? Vyskúšajte tento recept. Namiesto bulguru môžete použiť aj klasickú ryžu alebo kuskus.
Čo budete potrebovať?
Postup:
Bulgur si uvarte podľa návodu na obale. Ako sme vyššie spomenuli, použiť môžete aj kuskus alebo klasickú ryžu.
Baklažán umyte, nakrájajte na menšie kocky, posoľte, okoreňte a pokropte olivovým olejom. Dajte na plech a nechajte piecť 15 - 20 minút na 180 stupňoch Celzia.
Keď je bulgur uvarený a baklažán upečený, môžete prejsť na ďalší krok. Vo väčšej miske bulgur, baklažán a paradajky zmiešajte. Ochuťte soľou a korením. Na vrch stačí dať už len čerstvé lístky z bazalky, poprípade nastrúhaný syr.
Baklažán má veľké množstvo výhod pre naše telo. Ak doma minimálne jeden máte a neviete, čo s ním, vyskúšajte jeden z našich receptov. Sú jednoduché a rýchle.
Baklažán je zdravý a chutný druh zeleniny, ktorý prináša mnoho výhod pre naše telo. Medzi hlavné výhody patria ochrana srdca, znižovanie vysokých hladín cholesterolu, obsah veľkého množstva draslíka, regulácia hladiny cukru v krvi (vhodný pre diabetikov), ochrana kardiovaskulárneho systému, podpora funkcií mozgu, vysoký obsah vlákniny, boj s voľnými radikálmi, pomoc pri chudnutí, prevencia anémie, posilnenie očí, pomoc pri trávení a pozitívny vplyv na vlasy a pokožku.
Pre zapekaný plnený baklažán budete potrebovať 2 baklažány, olivový olej, žltú papriku, cuketu, červenú cibuľku, 200 g šampiňónov, paradajku, nastrúhanú mozarellu alebo iný syr podľa chuti, soľ a korenie. Postup: Predhrejte rúru na 170-180 stupňov Celzia, prekrojte baklažány a vydlabte dužinu. Potrite vnútro olivovým olejom a dajte piecť na 20 minút. Medzitým pripravte plnku na panvici s olivovým olejom, pridajte baklažánovú dužinu, papriku, cuketu, šampiňóny a paradajky. Chvíľku restujte a potom odstavte z ohňa. Do predpečených baklažánov dajte plnku, posypte syrom a pečte ešte 15-20 minút.
Na cestovinový šalát s baklažánom budete potrebovať 1 malý baklažán, balík olív, olivový olej, balík penne cestovín, soľ, korenie, oregano, syr podľa chuti a 10 cherry paradajok. Postup: Predhrejte rúru na 180 stupňov Celzia, nakrájajte baklažán na menšie kocky, pokvapkajte olivovým olejom a dajte piecť. Medzitým uvarte cestoviny podľa návodu na obale, prepláchnite studenou vodou a pokropte olivovým olejom. K vychladnutým cestovinám pridajte olivy, upečený baklažán a cherry paradajky. Ochuťte korením, soľou a oreganom, nakoniec posypte nastrúhaným syrom.