Hovorí sa, že sme to, čo jeme. A síce je tento výrok už niekoľko desiatok rokov starý, stále platí. To, čo jeme, ovplyvňuje nielen to, ako vyzeráme, ale aj to, ako sa cítime. V prípade, že máte stále chuť na nejaké jedlo, vám v tele môžu chýbať základné vitamíny či minerálne látky. Poďme sa na to spoločne pozrieť.
Štipľavé jedlo obsahuje látku s názvom kapsaicín, ktorá funguje ako urýchľovač metabolizmu. Okrem toho má pre naše telo ďalšie výhody ako napríklad zmierňovanie bolesti kĺbov a svalov, či dokonca silnej migrény.
V prípade, že máte stále chuť na niečo štipľavé, ste na tom pomerne dobre. Vášmu telu by nemalo chýbať nič. Chce sa len cítiť lepšie, a preto od vás vyžaduje dávku niečoho, čo obsahuje kapsaicín.
Na prekvapanie, niektoré typy horkej čokolády obsahujú viac kofeínu ako plechovka Coca-Coly. Ako každý z nás vie, kofeín je obľúbenou zložkou, ktorá nás povzbudzuje a dodáva nám energiu.
Je preto úplne normálne, že máte chuť na dobrú čokoládu, keď ste ospalí alebo unavení.
Druhým dôvodom môže byť aj to, že vám v tele chýba horčík.
Arašidové maslo je vo všeobecnosti plné rôznych zdravých látok prospešných pre naše telo. Obsahuje však jednu látku, ktorá sa používa na výrobku liekov určených na zníženie hladiny cholesterolu.
Dôvod, prečo máte chuť na arašidové maslo, môže byť ten, že nemáte dostatok výživy a chýbajú vám bielkoviny, antioxidanty, tuky, železo, horčík alebo vápnik.
Ak patríte k ľuďom, ktorí radi chrúmu ľad, pravdepodobne máte nedostatok železa. Vedci však presne nevedia, čo túto túžbu vyvoláva. Druhým dôvodom, ktorému niektorí veria je ten, že chuť na ľad prichádza so stresom alebo emočnými problémami.
Pečivo a rôzne typy koláčov obsahujú veľké množstvo sacharidov. Po zjedení jedného kúsku sa môžete cítiť na krátku dobu dobre. Okrem veľkého množstva cukrov tieto druhy potravín obsahujú aj veľa kalórií.
Bohužiaľ, cukor je doslova drogou. Už po krátkom čase budete chcieť zjesť niečo ďalšie.
Ktorí ľudia však majú chuť na koláče a pečivo? Spravidla ide o jedincov s nedostatkom chrómu alebo dusíka.
Niektorí však spájajú jedenie aj so stresom alebo zlou náladou. Ak patríte do tejto skupiny aj vy a svoj smútok utápate v jedle, nerobte to. Je to zlozvyk, ktorého sa neskôr zbavíte len veľmi ťažko.
Aj vy ste odrazu dostali veľkú chuť na mäso? Dôvodov, prečo je tomu tak, je hneď niekoľko. Mäso obsahuje veľké množstvo bielkovín. Ak vám v tele chýbajú, je úplne normálne, že vám organizmus vysiela takéto signály.
Druhým dôvodom môže byť nedostatok železa, zinku alebo vitamínu B.
Naše telo je veľmi múdre. Vždy, keď sa mu niečo nepáči alebo mu niečo chýba, vám pošle zopár signálov. Na to, aby ste zistili, čo organizmus potrebuje, ho stačí len počúvať.
Štipľavé jedlo obsahuje látku s názvom kapsaicín, ktorá funguje ako urýchľovač metabolizmu. Má aj ďalšie výhody pre naše telo, ako napríklad zmierňovanie bolesti kĺbov a svalov, či dokonca silnej migrény. Ak máte stále chuť na niečo štipľavé, ste na tom pomerne dobre. Vášmu telu by nemalo chýbať nič. Chce sa len cítiť lepšie, a preto od vás vyžaduje dávku niečoho, čo obsahuje kapsaicín.
Niektoré typy horkej čokolády obsahujú viac kofeínu ako plechovka Coca-Coly. Kofeín je obľúbenou zložkou, ktorá nás povzbudzuje a dodáva nám energiu. Je preto úplne normálne, že máte chuť na dobrú čokoládu, keď ste ospalí alebo unavení. Druhým dôvodom môže byť aj to, že vám v tele chýba horčík.
Arašidové maslo je vo všeobecnosti plné rôznych zdravých látok prospešných pre naše telo. Dôvod, prečo máte chuť na arašidové maslo, môže byť ten, že nemáte dostatok výživy a chýbajú vám bielkoviny, antioxidanty, tuky, železo, horčík alebo vápnik. Obsahuje však aj jednu látku, ktorá sa používa na výrobku liekov určených na zníženie hladiny cholesterolu.