Jeseň je obdobím sychravého počasia a nižších teplôt. Aj napriek tomu, že je mnohými nenávidená, jedno jej musíte odpustiť, prináša so sebou nespočetne veľa chutných receptov. Vyskúšajte jeden z nich aj vy a zlepšite si tmavé dlhé dni.
Čo iné by malo byť v našom zozname prvé, ako klasika vo forme jablkového koláča? Jeseň je obdobím zberu jabĺk. Niektorí z nich pália alkohol, iní ich majú len zopár na jedenie či pečenie a niektorí ich zas zavárajú či robia z nich detskú výživu. Či už patríte do prvej, druhej alebo tretej skupiny, zopár jabĺk si nechajte bokom a spravte si chutný koláč, na ktorý vám dnes dávame aj recept.
Recept je jednoduchý, zvládne ho aj začiatočník. Potrebovať naň budete len základné ingrediencie, ktoré doma určite nájdete. Poďme na to.
Ingrediencie na cesto:
Ingrediencie na plnku:
Postup:
Ak máte doma dostatok jedlých tekvíc, mali by ste si urobiť chutný tekvicový koláč, ktorý si zamiluje úplne každý.
Ingrediencie:
Postup:
Patríte k milovníkom dobrých cookies? V tom prípade by ste mali staviť na tento recept, ktorý patrí k tým najlepším. Cookies sú nielen chutné, ale aj zdravé, pretože základom je tekvica.
Ingrediencie:
Postup:
Jesenné dezerty zahŕňajú charakteristické ingrediencie, ktoré sa s týmto ročným obdobím spájajú. Najčastejšie ide o jablká, hrušky či tekvice. Vyskúšajte aspoň jeden z týchto troch chutných receptov a uvidíte, že si ich zamilujete.
Jesenné dezerty často zahŕňajú charakteristické ingrediencie, ktoré sa spájajú s touto sezónou, ako sú jablká, hrušky alebo tekvice. Najvhodnejšími príkladmi sú jablkový koláč, tekvicový koláč a tekvicové cookies.
Na jablkový koláč budete potrebovať tieto ingrediencie na cesto: 250 g polohrubej múky, 50 g práškového cukru, 100 g masla a 1 vajce. Na plnku budete potrebovať 700 g jabĺk, 100 g kryštálového cukru, 2 PL škoricového cukru a 30 g rozpusteného masla. Ošúpte jablká, nastrúhajte ich na tenké pásiky a zmiešajte s kryštálovým cukrom, škoricovým cukrom a maslom. Potom zmiešajte ingrediencie pre cesto a vytvorte tuhé cesto. Rozdeľte cesto na dve časti, jednu rozvaľkajte a vložte do formy, na ňu poukladajte plnku a prikryte druhú časťou cesta. Urobte dierky na vrchnom ceste a pečte na 180 stupňov približne 40 minút.
Na tekvicové cookies budete potrebovať 2 šálky polohrubej múky, 1/2 balíčka kypriaceho prášku, 1 a pol šálky tekvicového pyré, 1/2 šálky masla, 1 šálku cukru, 1 veľké vajce, 1 KL vanilkového extraktu a čokoládu. Ak nemáte tekvicové pyré, očistite tekvicu, uvarte ju a potom ju rozmixujte. Vo väčšej miske zmiešajte múku, kypriaci prášok a štipku soli. V druhej miske vymiešajte maslo, cukor, pyré, vajce a vanilkový extrakt. Do mokrých ingrediencií pridajte suché a poriadne premiešajte. Cesto by malo byť tuhé, aby sa vám s ním dobre pracovalo. Lyžicou odoberajte cesto a tvarujte guľôčky, ktoré umiestnite na plech ďalej od seba. Do vytvarovaných cookies zapichnite kúsky čokolády a dajte piecť na 180 stupňov Celzia približne 10 minút. Po vytiahnutí nechajte úplne vychladnúť a podávajte.