Pokrm s názvom hummus sa za posledné roky stal veľmi obľúbeným u mnohých ľudí. Ide o pochúťku nabitú vitamínmi a minerálnymi látkami, ktorú môžete jesť na mnohé spôsoby. Hodí sa nielen na raňajky, obed či večeru, ale taktiež ako sýta desiata. Čo je hummus a ako si ho urobiť?
Hummus síce nemá ten najchutnejší názov, no netreba sa báť. O chuti nevypovedá vôbec nič. Ide o exotický pokrm, ktorý k nám prišiel zo Stredného východu.
Základom hummusu je uvarený cícer, ktorý sa následne rozmixuje so sezamovou pastou známou pod názvom Tahini. Pastu nájdete v špecializovaných obchodoch so zdravou výživou alebo v niektorých vybraných supermarketoch.
Dochutenie je už viac-menej na vás. Môžete použiť soľ, korenie, olej alebo aj citrónovú šťavu. Vďaka tomu si ho viete prispôsobiť presne podľa seba.
Hummus má konzistenciu hustej kaše, ktorá sa konzumuje za studena. Spravidla sa k nemu servírujú tortillové chipsy alebo čerstvé pečivo. Výber je na vás. Hummus však môžete pokojne použiť aj v šaláte či v iných druhoch jedál.
V mnohých supermarketoch sa dnes predávajú už vyrobené hummusy. Výber je pomerne široký a jeden z nich si určite obľúbite aj vy. Ak však nechcete hummus kupovať a chcete si ho urobiť doma, máme pre vás niekoľko receptov, ktoré si zamilujete. Poďme sa na ne spoločne pozrieť.
Začnime receptom na základný hummus. Ten sa dá ochutiť presne podľa vašich preferencii. Jeho príprava je jednoduchá a zvládne ju aj začiatočník.
Ak si chcete celý proces zjednodušiť, kúpte si cícer v plechovke, ktorý stačí zliať a následne hneď použiť. V prípade, že doma máte klasický cícer, je potrebné najprv ho uvariť.
Tak či onak, keď máte cícer pripravený, pridajte k nemu Tahini, olivový olej a strúčiky cesnaku. Všetko spolu vymixujte dohladka. Keď máte kašu hotovú, začnite s ochucovaním. Pridajte soľ, korenie a šťavu z citróna. Všetko premiešajte a ochutnajte. Ak vám niečo v hummuse chýba, pridajte to.
Keď je hummus hotový, môžete ho rovno servírovať s čerstvým pečivom alebo tortillovými chipsami.
Máte radi avokádo? Zakomponujte ho do svojho hummusu a vytvorte tak zaujímavú chuť, ktorú si okamžite zamilujete. Recept na avokádový hummus je taktiež veľmi jednoduchý.
Na začiatok si urobte základný hummus, ktorý sme si spomenuli vyššie. Následne k nemu pridajte jedno väčšie mäkké avokádo a všetko dobre premixujte.
Ak chcete ešte zaujímavejšiu chuť, pridajte za hrsť čerstvého zeleného hrášku.
Avokádový hummus má okrem skvelej chuti aj veľmi peknú zelenú farbu.
Vedeli ste o tom, že hummus môžete urobiť aj na sladko? Cícer je potravina, ktorá nemá príliš výraznú chuť. Dá sa vďaka tomu veľmi jednoducho ochutiť ako pomocou soli, tak aj pomocou rôznych druhov sladidla.
Do mixéra vložte uvarený cicer, arašidové alebo mandľové maslo, olivový olej, šťavu z citróna, med a kakao. Všetko vymixujte do hladkej kaše a hummus servírujte.
A ako takýto hummus konzumovať? To je úplne na vás. Pokojne s maslovými krekrami alebo ovocím. Možností je veľa.
Hummus patrí k veľmi obľúbeným chuťovkám, ktoré môžete robiť na veľké množstvo spôsobov. Hodí sa ako na bežné dni, tak aj na oslavy, kde prekvapíte svojich priateľov a rodinu. Vyskúšajte hummus aj vy a uvidíte, že si ho zamilujete.
Hummus je exotický pokrm zo Stredného východu, ktorého základom je uvarený cícer rozmixovaný so sezamovou pastou Tahini. Každý môže hummus dochutiť podľa svojich preferencií soľou, korením, olejom alebo citrónovou šťavou. Má hustú konzistenciu a konzumuje sa za studena.
Na prípravu základného hummusu budete potrebovať 2 šálky cíceru, 5 PL Tahini, 5 PL olivového oleja, 2 strúčiky cesnaku, soľ, korenie a šťavu z citróna.
Hummus môžete ochutiť a prispôsobiť podľa svojich preferencií a vytvoriť tak rôzne varianty. Napríklad avokádový hummus, ktorý obsahuje pridané avokádo a čerstvý zelený hrášok, alebo kakaový hummus na sladko, ktorý obsahuje arašidové alebo mandľové maslo, olivový olej, šťavu z citróna, med a kakao.