Domáce varenie má veľa výhod. Výskum naznačuje, že práve konzumácia jedál pripravených doma vám pomôže splniť všetky potrebné stravovacie potreby. Je však skutočne dôležité dodržiavať určité pravidlá, aby ste zaistili bezpečnosť svojho jedla.
V dnešnom článku sa preto dozviete aké bežné chyby robíme počas varenia.
Problém pri varení je ten, že nie je možné rozpoznať nebezpečné baktérie podľa vzhľadu alebo chuti potravín. Aj malé množstvo nesprávnych baktérií však môže viesť k vážnej otrave. Aby ste tomu zabránili, mali by ste sa vyhýbať týmto zlozvykom.
Teplotný rozsah, ktorý sa považuje za riskantný pri skladovaní potravín, je od 5 ° C do 60 ° C. Pri tejto teplote môžu škodlivé potravinové baktérie rýchlo rásť. Preto by ste mali vždy rozmrazovať mäso iba v chladničke alebo v mikrovlnnej rúre.
Máme predstavu, že keď niečo opláchneme, vyčistíme to. V prípade mäsa to však nie je pravda. Umývanie surovej hydiny, hovädzieho, bravčového, jahňacieho alebo teľacieho mäsa pred varením sa neodporúča. Dôvodom je to, že baktérie z mäsa sa môžu ľahko šíriť do iných výrobkov, povrchov a riadu.
Toto pravidlo je z zlé rovnakého dôvodu ako rozmrazovanie mäsa vonku. Baktérie rýchlo rastú pri teplotách od 5 ° C do 60 ° C. Preto môže byť naozaj nebezpečné nechať výrobky, ktoré podliehajú skaze, mimo chladničky dlhšie ako hodinu alebo dve.
Surové vajcia by ste nemali jesť v akejkoľvek podobe. Existuje vysoká pravdepodobnosť, že obsahujú baktérie známe ako salmonely, ktoré sú pre ľudí nebezpečné. Neskúšajte tiež tepelne neupravené cesto, a to ani bez vajec, pretože múka môže prenášať E. coli, čo môže spôsobiť rôzne infekcie.
Jedlo sa považuje za bezpečné iba vtedy, keď je zohriate na určité teploty. To je najlepší spôsob, ako zabezpečiť stratu všetkých baktérií. Aby ste sa uistili, že ryby alebo mäso sú správne uvarené, môžete použiť kuchynský teplomer.
Baktérie žijú na všetkých povrchoch, dokonca aj na našich rukách. Predstavte si, koľkých vecí sa počas dňa dotknete. Keď začnete variť bez umýtia rúk, môžete preniesť všetky tieto baktérie do jedla. A keď skončíte, nezabudnite si umyť ruky znova!
Podľa jedného výskumu môže vystavenie medu vysokým teplotám viesť k zníženiu jeho kvality a ku zvýšeniu niektorých karcinogénnych látok. Preto je lepšie nepridávať med napríklad do čaju alebo teplých jedál.
Mäso by ste mali vždy rozmrazovať iba v chladničke alebo v mikrovlnnej rúre, aby ste predišli rýchlemu rastu škodlivých baktérií, ktoré sa môžu rozmnožovať pri teplotách od 5 ° C do 60 ° C.
Umývanie surového mäsa pred varením sa neodporúča, pretože baktérie z mäsa sa môžu ľahko šíriť do iných výrobkov, povrchov a riadu.
Surové vajcia môžu obsahovať baktérie známe ako salmonely, ktoré sú pre ľudí nebezpečné. Tepelne neupravené cesto, dokonca aj bez vajec, by sa taktiež nemalo jesť, pretože múka môže prenášať E. coli, čo môže spôsobiť rôzne infekcie.