Máte poslednou dobou veľa času a neviete, čo by ste mohli doma robiť? Ak ste už stihli vytriediť všetky skrine, poupratovať každý kút v domácnosti a nasadiť prvé jarné kvety či plodiny, vyskúšajte jeden z týchto troch rýchlych a jednoduchých receptov na domáce pečivo. Pripravte si doma klasický alebo celozrnný chlieb, či chutné celozrnné žemle.
Domáci chlieb
V minulosti bolo úplne bežné, že sa doma piekol chlieb. Chrumkavý a dobrý si však pokojne môžete urobiť vy. Stačí ak máte doma tieto ingrediencie:
- 1 kg hladkej múky
- 1 droždie
- 500 ml vody
- 2 KL soli
- štipka cukru
- 1 KL rasce
- 1 KL octu
Postup je jednoduchý:
- Múku si nasypte do misy, v strede urobte jamku, rozdrobte kvasnice, pridajte vodu a nechajte chvíľku, aby sa vám urobil kvások. Následne pridajte rascu, ocot a soľ. Ak chcete, pridajte aj ľanové alebo slnečnicové semienka.
- Vymieste cesto a nechajte nakysnúť.
- Keď je cesto pripravené, preklopte ho na dosku vysypanú múkou. Vytvarujte z cesta chlieb a preložte ho na plech. Tam ho nechajte ešte približne 10 - 20 minút kysnúť.
- Chlieb potrite slanou vodou, spravte aspoň tri zárezy, aby vám nepraskol a vložte do rúry.
- Pečte na približne 200 stupňoch Celzia po dobu 30 minút. Po vytiahnutí ho znova potrite vodou, znížte teplotu na 180 stupňov a pečte ďalších 30 minút.
- Následne ho z rúry vytiahnite, nechajte vychladnúť a podávajte.
Celozrnný chlieb
Máte chuť na dobrý chlieb, ale túžite po jeho zdravšej alternatíve? Máme pre vás recept na celozrnnú verziu. Na recept budete potrebovať:
- 250 g špaldovej celozrnnej múky
- 150 g celozrnnej hladkej múky
- 100 g hladkej múky
- 1/2 droždia
- 1 KL soli
- 1 PL trstinového cukru
- 400 ml teplej vody
- 2 PL slnečnicových jadierok
- 2 PL sezamových semienok
- 1 PL ľanových semienok
Postup:
- Pripravte si kvások z teplej vody, trstinového cukru a droždia. Nechajte kysnúť.
- Do misky si medzitým pripravte špaldovú, celozrnnú a hladkú múku. Pridajte soľ, slnečnicové, sezamové a ľanové semienka. Všetko premiešajte.
- Kvások vlejte do hotovej zmesi. Cesto poriadne premieste, vrch posypte múkou a nechajte vykysnúť.
- Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku a vytvarujte do tvaru bochníka.
- Na vrchu vytvorte zárezy, aby chleb nepraskol a preneste na plech. Nechajte podkysnúť 10 - 15 minút.
- Pečte na 200 stupňoch po dobu 45 minút. Následne chlieb vytiahnite, nechajte vychladnúť a podávajte.
Celozrnné žemle
Nechcete chlieb, ale máte chuť na nejaké pečivo? V tom prípade stavte na chutné celozrnné žemle. Recept je, rovnako ako pri predošlých dvoch chleboch, veľmi jednoduchý. Budete naň potrebovať:
- 350 g celozrnná múka
- 150 g hladká múka
- 125 ml olivový olej
- 300 ml vlažnej vody
- jedno droždie
- 1 KL soli
- 1 KL cukru
- 2 KL octu
- semienka podľa chuti
Postup:
- Z vody, cukru a droždia si urobte kvások. V miske zmiešajte všetky ostatné suroviny - múky, soľ, cukor a semienka. Po vytvorení kvásku prilejte do múky.
- Zo všetkých ingrediencií si vytvorte cesto, ktoré posypte múkou, prikryte a nechajte vykysnúť.
- Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku. Cesto vytvarujte do širšieho valca, z ktorého odkrajujte kúsky a formujte žemličky. Veľkosť žemličiek je na vás.
- Všetky žemličky naukladajte na plech, potrite vlažnou vodou a pečte na 180 stupňoch približne 40 minút.
- Vytiahnite z rúry, nechajte vychladnúť a následne podávajte.
Často kladené otázky
Aké ingrediencie budem potrebovať na prípravu domáceho chleba?
Budete potrebovať 1 kg hladkej múky, 1 droždie, 500 ml vody, 2 KL soli, štipku cukru, 1 KL rasce a 1 KL octu. Prípadne môžete pridať aj ľanové alebo slnečnicové semienka.
Ako pripraviť zdravšiu alternatívu klasického chleba, celozrnný chlieb?
Na celozrnný chlieb budete potrebovať 250 g špaldovej celozrnnej múky, 150 g celozrnnej hladkej múky, 100 g hladkej múky, 1/2 droždia, 1 KL soli, 1 PL trstinového cukru, 400 ml teplej vody, 2 PL slnečnicových jadierok, 2 PL sezamových semienok a 1 PL ľanových semienok. Postup je podobný ako pri klasickom chlebe, len do misky pridáte špaldovú múku, semienka a trstinový cukor.
Ako si pripraviť doma celozrnné žemle?
Na celozrnné žemle budete potrebovať 350 g celozrnná múka, 150 g hladká múka, 125 ml olivový olej, 300 ml vlažnej vody, jedno droždie, 1 KL soli, 1 KL cukru, 2 KL octu a semienka podľa chuti. V miske zmiešajte všetky suroviny, prilejte kvások a nechajte cesto vykysnúť. Potom z cesta formujte žemličky, ktoré naukladajte na plech, potrite vlažnou vodou a pečte na 180 stupňoch približne 40 minút.