3 rýchle a jednoduché recepty na domáce pečivo

cesto na chlieb

Máte poslednou dobou veľa času a neviete, čo by ste mohli doma robiť? Ak ste už stihli vytriediť všetky skrine, poupratovať každý kút v domácnosti a nasadiť prvé jarné kvety či plodiny, vyskúšajte jeden z týchto troch rýchlych a jednoduchých receptov na domáce pečivo. Pripravte si doma klasický alebo celozrnný chlieb, či chutné celozrnné žemle.

pečenie chleba

Domáci chlieb

V minulosti bolo úplne bežné, že sa doma piekol chlieb. Chrumkavý a dobrý si však pokojne môžete urobiť vy. Stačí ak máte doma tieto ingrediencie:

  • 1 kg hladkej múky
  • 1 droždie
  • 500 ml vody
  • 2 KL soli
  • štipka cukru
  • 1 KL rasce
  • 1 KL octu

Postup je jednoduchý:

  1. Múku si nasypte do misy, v strede urobte jamku, rozdrobte kvasnice, pridajte vodu a nechajte chvíľku, aby sa vám urobil kvások. Následne pridajte rascu, ocot a soľ. Ak chcete, pridajte aj ľanové alebo slnečnicové semienka.
  2. Vymieste cesto a nechajte nakysnúť.
  3. Keď je cesto pripravené, preklopte ho na dosku vysypanú múkou. Vytvarujte z cesta chlieb a preložte ho na plech. Tam ho nechajte ešte približne 10 - 20 minút kysnúť.
  4. Chlieb potrite slanou vodou, spravte aspoň tri zárezy, aby vám nepraskol a vložte do rúry.
  5. Pečte na približne 200 stupňoch Celzia po dobu 30 minút. Po vytiahnutí ho znova potrite vodou, znížte teplotu na 180 stupňov a pečte ďalších 30 minút.
  6. Následne ho z rúry vytiahnite, nechajte vychladnúť a podávajte.
chlieb

Celozrnný chlieb

Máte chuť na dobrý chlieb, ale túžite po jeho zdravšej alternatíve? Máme pre vás recept na celozrnnú verziu. Na recept budete potrebovať:

  • 250 g špaldovej celozrnnej múky
  • 150 g celozrnnej hladkej múky
  • 100 g hladkej múky
  • 1/2 droždia
  • 1 KL soli
  • 1 PL trstinového cukru
  • 400 ml teplej vody
  • 2 PL slnečnicových jadierok
  • 2 PL sezamových semienok
  • 1 PL ľanových semienok

Postup:

  1. Pripravte si kvások z teplej vody, trstinového cukru a droždia. Nechajte kysnúť.
  2. Do misky si medzitým pripravte špaldovú, celozrnnú a hladkú múku. Pridajte soľ, slnečnicové, sezamové a ľanové semienka. Všetko premiešajte.
  3. Kvások vlejte do hotovej zmesi. Cesto poriadne premieste, vrch posypte múkou a nechajte vykysnúť.
  4. Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku a vytvarujte do tvaru bochníka.
  5. Na vrchu vytvorte zárezy, aby chleb nepraskol a preneste na plech. Nechajte podkysnúť 10 - 15 minút.
  6. Pečte na 200 stupňoch po dobu 45 minút. Následne chlieb vytiahnite, nechajte vychladnúť a podávajte.
pečenie chleba

Celozrnné žemle

Nechcete chlieb, ale máte chuť na nejaké pečivo? V tom prípade stavte na chutné celozrnné žemle. Recept je, rovnako ako pri predošlých dvoch chleboch, veľmi jednoduchý. Budete naň potrebovať:

  • 350 g celozrnná múka
  • 150 g hladká múka
  • 125 ml olivový olej
  • 300 ml vlažnej vody
  • jedno droždie
  • 1 KL soli
  • 1 KL cukru
  • 2 KL octu
  • semienka podľa chuti

Postup:

  1. Z vody, cukru a droždia si urobte kvások. V miske zmiešajte všetky ostatné suroviny - múky, soľ, cukor a semienka. Po vytvorení kvásku prilejte do múky.
  2. Zo všetkých ingrediencií si vytvorte cesto, ktoré posypte múkou, prikryte a nechajte vykysnúť.
  3. Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku. Cesto vytvarujte do širšieho valca, z ktorého odkrajujte kúsky a formujte žemličky. Veľkosť žemličiek je na vás.
  4. Všetky žemličky naukladajte na plech, potrite vlažnou vodou a pečte na 180 stupňoch približne 40 minút.
  5. Vytiahnite z rúry, nechajte vychladnúť a následne podávajte.

Často kladené otázky

Aké ingrediencie budem potrebovať na prípravu domáceho chleba?

Budete potrebovať 1 kg hladkej múky, 1 droždie, 500 ml vody, 2 KL soli, štipku cukru, 1 KL rasce a 1 KL octu. Prípadne môžete pridať aj ľanové alebo slnečnicové semienka.

Ako pripraviť zdravšiu alternatívu klasického chleba, celozrnný chlieb?

Na celozrnný chlieb budete potrebovať 250 g špaldovej celozrnnej múky, 150 g celozrnnej hladkej múky, 100 g hladkej múky, 1/2 droždia, 1 KL soli, 1 PL trstinového cukru, 400 ml teplej vody, 2 PL slnečnicových jadierok, 2 PL sezamových semienok a 1 PL ľanových semienok. Postup je podobný ako pri klasickom chlebe, len do misky pridáte špaldovú múku, semienka a trstinový cukor.

Ako si pripraviť doma celozrnné žemle?

Na celozrnné žemle budete potrebovať 350 g celozrnná múka, 150 g hladká múka, 125 ml olivový olej, 300 ml vlažnej vody, jedno droždie, 1 KL soli, 1 KL cukru, 2 KL octu a semienka podľa chuti. V miske zmiešajte všetky suroviny, prilejte kvások a nechajte cesto vykysnúť. Potom z cesta formujte žemličky, ktoré naukladajte na plech, potrite vlažnou vodou a pečte na 180 stupňoch približne 40 minút.


Naďa Černá

Naďa Černá

Študentka žurnalistiky, ktorá miluje kávu, dobré jedlo a píše články na všetky témy, ktoré sa k nej dostanú.


Podobné články