Máte chuť na niečo sladké? Dnes sme si pre vás pripravili tri chutné a pomerne rýchle recepty na dezerty, ktoré rozhodne popri varení obedu stihnete. Zakončite svoj hlavný chod niečím dobrým a sladkým.
Máte chuť na niečo osviežujúce? Limetková pena je tou najlepšou alternatívou.
Orechy na suchej panvici opražte a nasekajte na kúsky. Piškóty si nasekajte na malé kúsky a zmiešajte s orechmi. Touto zmesou naplňte poháre. Smotanu vyšľahajte a pomaly do nej pridávajte cukor. Následne pridajte tvaroh, kôru z limetky a šťavu z polovice limetky. Penou naplňte poháre a orechmi ozdobte vrch. Dajte na chvíľu do chladničky alebo rovno zjedzte.
Ďalším receptom je znova ovocný a veľmi chutný dezert. Vyskúšajte tentokrát panna cottu.
Do misky dajte 2 lyžice vody a vsypte želatinu. Nechajte 5 minút, aby želatína nabobtnala. Štyri poháriky veľmi tenko vymažte olejom.
Smotanu spolu s cukrom a škoricou pomaly zahrievajte na strednom plameni. Za občasného premiešania priveďte k varu. Pridajte želatinu a minútu až dve povarte, aby sa rozpustila.
Zmes sceďte a nalejte do formičiek. Dajte na 4-6 hodín do chladničky, aby sa krém spevnil. Päť minút pred podávaním vytiahnite z chladničky a vyklopte.
Maliny varte s cukrom, vychlaďte a podávajte s panna cottou.
A posledným, tretím, receptom je klasika vo forme tiramisu.
Z bielkov si vyšľahajte tuhý sneh. Žĺžky zmiešajte s cukrom do peny. Zmiešajte s mascarpone a následne do všetkého zapracujte sneh. Piškóty nakrátko namáčajte do kávy zmiešanej s rumom. Dajte ich na spodok tortovej formy, naneste krém a následne začnite vrstviť. Pred podávaním poprášte kakaom.
Na limetkovú penu s orechmi budeme potrebovať smotanu na šľahanie, 3 lyžice práškového cukru, 100 g mäkkého tvarohu, limetku, 30 g pistácií, 20 g kešu orechov, 30 g vlašských orechov, 30 g lieskových orechov a 3 ks veľkých dlhých cukrárskych piškót.
Na panna cottu s malinovou omáčkou budeme potrebovať rastlinný olej, 4 lyžice práškového cukru, 2 lyžičky škorice, 500 ml smotana na šľahanie, 2 lyžičky želatíny, a na omáčku 200 g malín a cukor podľa chuti. Najprv vmiešame želatínu do vody a necháme bokom nabobtnať. Potom povaríme smotanu so cukrom a škoricou. Pridáme želatínu, sceďte a nalejte do vymastených formičiek. Dáme do chladničky na spevnenie. Pre omáčku povaríme maliny s cukrom a podávame s panna cottou.
Na tiramisu budeme potrebovať 3 vajcia, 5 lyžíc práškového cukru, 200 g mascarpone, 2 balenia detských piškót, 1 šálku silnej kávy, 1 lyžica rumu a kakao. Najprv vyšľaháme bielky do snehu. Žĺtky zmiešame s cukrom do peny a potom s mascarpone. Zapracujeme sneh. Macíme piškóty do kávy zmiešanej s rumom a pokladáme na spodok tortovej formy. Na to nanášame krém a vrstvíme piškóty. Pred podávaním poprášime kakaom.